Šipak-dar prirode

Stara poslovica kaže da tamo gde raste šipak, nisu potrebni lekari.

Sadržaj vitamina C je čak 1700 – 2000 mg za 100 g i ono što je važno da se tokom kuvanja ne razgrađuje. Činjenica je da šipak stajanjem gubi vitamin C pa ne treba čekati u beskraj kako bi se potrošio. Od minerala pre svega je bogat gvožđem i kalijumom, zatim fosforom, natrijumom, sumporom i magnezijumom.

Plodovi šipka sadrže visok nivo antioksidanasa, pretežno polifenola i askorbinske kiseline, kao i karotenoida i vitamina E. Drugim rečima pomažu u zaštiti naših ćelija od slobodnih radikala.

Ono što se ređe pominje je da su i listovi bogati vitaminom C, pa se mladi beru, suše i od njih pravi čaj.

Medicinska interesovanja su u stalnom porastu kao posledica ohrabrujućih rezultata brojnih istraživanja na temu korišćenja ploda šipka u terapiji lečenja širokog spektra bolesti.

Vitamini, minerali, prirodne kiseline i oligolelmenti u šipku savršeno su izbalanirani pa se ova izuzetna biljka koristi za lečenje sledećih oboljenja:

• Zbog visokog sadržaja vitamina C odličan je za imunitet i efikasan u borbi protiv gripa, prehlada i drugih infekcija. U te svrhe se najčešće koristi čaj od šipurka.

• Kao izdašni rudnik antioksidanasa, pre svega vitamina C uspešan je u prevenciji srčanih oboljenja, smanjujući nivo lošeg holesterola i triglicerida u krvi. Ublažava zapaljenje arterija i krvnih sudova i poboljšava cirkulaciju što na koncu dovodi do regulisanja krvnog pritiska.

• Inače vitamin C stimuliše stvaranje kolagena koji je ključni protein u obezbeđivanju elastičnosti kože i zaštiti od štetnog uticaja sunčevih zraka. Značajne količine karotenoida – astaksantina pomažu takođe da vaša koža izgleda mlađe i lepše. Ne sme se zaboraviti ni vitamin E kojim je ulje šipka isto bogato što je sve zajedno dovelo do ozbiljne primene u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji za pravljenje krema za lice, i drugih preparata za negu kože i kose.

• Izuzetan je digestiv, prijatelj stomaka, opušta stomačne mišiće i sprečava grčeve i nadutost. Zahvaljujući svojim enzimima poboljšava varenje hrane, dok triterpenske kiseline učestvuju u odbrani od patogena koji izazivaju dijareju i nervozu stomaka.

• Poseduje snažna anti-upalna svojstva, zahvaljujući iznad svega polifenolima i galaktolipidima kao i veliki potencijal u smanjivanju reumatskih bolova. Artritis fondacija smatra da svakodnevno konzumiranje šipka može smanjiti upalne procese koji nastaju kao posledica artritisa i ublažiti bolove za trećinu.

• Kao diuretik se koristi za izbacivanje viška vode iz organizma, ubrzava skidanje kilograma i masnih naslaga sa stomaka.

• Zbog velike količine gvožđa pomaže kod anemije – malokrvnosti.